solo pe motor

Din categoria am cum, dar n-am cu ce, azi imi imprumuta un prieten un motor sa ma dau prin oras sa vad cum e si sa ma obisnuiesc un pic.

Ma plimbai vreo 4 ore aiurea pana n-am mai putut de incheieturi. Cel mai rau ma doare aia la stanga de la tot tras de ambreiaj. In ultimele momente ajunsesem sa tin bine de dreapta si cu stanga sa trag intr-un mod foarte ciudat de ambreiaj sa pot sa schimb.

La inceput fusei un pic stresat ca nu eram prea sigur de treburi, dar ma invatai repede sa semnalizez, sa ma uit in oglinzi, sa schimb banda regulamentar. La prima intersectie maxim de stres ca trebui sa ma misc cu grija, sa ma incadrez cum trebuie, sa am grija sa accelerez da nu prea tare (ca supersport-ul se duce blana daca o calci) si tot asa.

Pe la Piata Presei eram incadrat pe dreapta si pentru ca pe acolo se lucreaza si sa faci stanga parea complicat, m-am gandit ca ce-ar fi sa ma duc spre Bucurestii Noi ca poate e mai liber. Si am ajuns pe acolo, dupa aia stanga spre oras si m-am trezit pe la Romana. Cel mai regulamentar motociclist, ca am semnalizat tot, n-am depasit viteza legala…

Este un pic ciudat ca nu prea aud nimic prin casca din ce se intampla in jur, pe de alta parte, au inflorit teii si tot mirosul de flori de tei intra in casca si a fost super.

Dupa aia am ars-o aiurea pe la Universitate, Cismigiu, Victoriei, Unirii si tot felul de alte stradute. Pe la final ma dusei prin Baneasa si ii dadui ceva mai tare, adica pe la 100 :)) (ca doar sunt responsabil) Senzatia e foarte misto, mai ales cu vant din fata, zici ca ai mult mai mult.

Mi-a murit motorul de cateva ori cand eram la stop si trebuia sa plec de pe loc, noroc ca pornste repede. Imi place foarte tare sunetul pe care-l face cutia de viteze cand o bagi intr-a intaia. Asta cel mai mult. Si a doua cand mergi lejer si dupa aia ii dai gaz, face “clant” si se duce. Am luat niste semafoare pe verde-galben si unele pe galben-rosu la mustata asa ca nu aveam tupeu sa trag de frane chiar tare sa vad daca ma opresc sau nu la timp.

Ce-am invatat:

  • Ca neaparat imi trebuie cagula. M-a tras curentul in dusmanie, sper ca dimineata sa nu ma trezesc anchilozat.
  • Maneta de acceleratie e sensibila si ajungi imediat la multe RPM si daca nu tii ambreiajul poti sa te duci repede intr-un loc unde nu vroiai neaparat sa ajungi.
  • Ca trebuie sa invat sa ma las cum trebuie in curbe, ca unele le-am luat suficient de larg incat sa pot sa intru in parapetii de pe drum :)
  • Daca ma incalzesc, trebuie sa merg un pic mai tare ca sa ma ventilez.
  • Ca am nevoie de pauze sa-mi mai odhinesc incheieturile.

Ce am fost invatat:

  • Daca sunt primul la semafor si sunt mai multe benzi, sa astept sa plece unul de langa mine primul. Ca poate trece unul pe rosu si ma face pilaf.
  • Sa merg cat mai pe mijlocul drumului sa fiu vizibil pentru toti soferii. Si din cauza faptului ca pe dreapta daca a plouat, se strange de obicei apa si se face mazga si iar e pericol de pilaf.
  • Sa franez cu fata, nu cu spatele ca daca se blocheaza roata o sug maxim. Si tot la pilaf se ajunge.
  • Sa tin bine motorul intre picioare ca altfel se lasa pe o parte si la un moment dat poti sa dai cu el de pamant.
  • Ca trebuie sa merg relaxat si sa ma tin mai mult in picioare si spate decat in maini.
  • Ca daca e pericol, dai drumul si sari de pe motor. E mai ieftin ca viata mea.
  • Pe stradute nu se merge tare, mai ales din alea cu iesiri laterale. Pentru ca iar pericol de pilaf.

Daca se aliniaza planetele, weekend-ul viitoare e posibil sa bag o plimbare pe Cheia sa ma mai antrenez si sa-mi fac un pic plinul de adrenalina.

Moto cu care ma dadui fu un CBR600RR 2003/2004, fix din ala de care vreau eu sa-mi iau. Fiindca am OCD si modelul asta in mod particular are teava de esapament pe mijloc si este simetric.

Daca e sa sparg pusculita, o sa se lase cu plans ca unul calumea se pare ca e vreo 7K + ce-o sa mai fie si echipamentul de protectie… o galagie de bani. Trebuie sa ma gandesc bine de tot.

8 thoughts on “solo pe motor

  1. Ce surpriza, n-am stiut ca ti-ai luat si tu A-ul :-) Welcome to the club, o sa-ti placa! Pentru prevenirea pilafului, cea mai buna metoda e sa iei niste lectii de la un instructor (adica nu de la prieteni) periodic (adica o data la 2-3 ani daca mergi frecvent sau inainte de a te re-apuca sa mergi dupa ce ai facut pauza mult timp).

    Cauta dupa “Scoala Moto Louis”, s-ar putea sa ajunga sa-ti placa si gasca (de elevi), nu numai profesorul :D

    P.S. chestia cu frana ti-a fost comunicata sau ai inteles-o gresit. De aia e bine sa te vezi cu un instructor ;-)

    P.P.S. daca iti place sa citesti, vezi Proficient Motorcycling de David L. Hough

    1. Merci!
      La Moto Louis am facut. Aia cu frana se referea strict la SuperSport.

      O sa citesc aia cu proficient stuff, merci de hint.

  2. Cateva observatii.

    Referitor la “ce-am invatat”, e doar vorba de experienta, pe cat mergi mai mult, cu atat o sa devina mai usor (si mai intuitiv, din reflex).

    La ce ai fost invatat, cateva puncte din experienta personala (raportat la bullet point-urile tale)

    1. Poate doar la inceput, dupa ce inveti cum sa pleci, daca te asiguri sumar, in mai putin de o secunda ai trecut deja de intersectie. Eu am avut un CBR600F4i (110bhp) si ajunge la 100km/h in 2.8 secunde. Multe pericole se evita accelerand repede, chiar daca e contra-intuitiv.

    2. Asta e un sfat destul de neobisnuit, de obicei se recomanda sa *nu* mergi pe mijloc ci cat se poate de aproape de mijlocul strazii. In felul asta ai loc de manevra in caz de pericol ori pe sensul tau, ori pe contrasens.
    In plus, presupunerea “sa fiu vizibil” este fundamental gresita. Un motociclist este invizibil pentru majoritatea soferilor. Si a fost dovedit cu fapte de multe ori. Soferii nu vad motociclistii nici cand sunt in fata lor si vin catre ei pentru simplul motiv ca, psihologic, ei se uita dupa o masina. Daca o masina nu vine catre ei, nu vine nimic. E fapt, look it up.
    Trebuie tot timpul sa presupui ca soferul nu te-a vazut. De-aia multa lume isi face toba foarte zgomotoasa, de auzit, te va auzi chiar daca nu te va vedea.

    3. Din nou sfat putin ciudat, regula de baza e 75% fata, 25% spate. Da, daca blochezi roata din spate e nasol (cazi pe o parte de obicei) insa daca blochezi fata, te dai peste cap.
    Eu am petrecut foarte mult timp exersand franarea de urgenta (cand nu era nimeni pe strada) si mai ales cand e ud pe jos. Daca exersezi cand nu e nici un pericol stii exact cat sa tragi de frana inainte sa se blocheze. E putin ciudat sa exersezi asta insa va plati dividende.

    4. Din nou nu prea are logica. Cand anume sa-l tii stans, cand mergi? 600F4 era extrem de bine echilibrat (comparat cu alte modele non-super-sport) pana la punctul in care statea o secunda singur drept dupa oprire la semafor. La oprire e suficient sa pui un picior jos si sa-l balansezi dar, ca mai sus, e vorba de experienta.

    5. Un mic secret. E extrem de important sa nu te lasi in maini (revin imediat) si nici in picioare ci din burta. Daca faci un 6pack mediu o sa fie extrem de usor. Counter steering-ul (manevre la 30kmh+) se face la fel, doar din burta. Nu din maini, nu din genunchi, din burta.

    6. Aici sunt de acord. Cu exersatul mai dificil insa trebuie sa fii pregatit sa-i dai drumul si sa se duca. Pana la oprire, daca se poate, sa eviti obstacolele stationare.

    Daca nu ai probat pana acum o casca ARAI, se merita incercat. Sunt destul de scumpe comparate cu jafurile insa sunt printre putinii producatori care fac casti de vanzare retail identice cu cele de Moto GP.
    Unii prefera Shoei, se zice ca depinde de forma capului.

    Eu am avut un ARAI RX7 timp de 6 ani si padding-ul a fost perfect pana in ultima zi. Inainte de Arai am avut un HJC care dupa un an statea, literalmente, ca un lighean in cap. Never again.

    Revenind la incheieturi si ambreaj.

    1. Am stat pe bara 6 saptamani dupa ce mi-am inflamat un tendon la mana stanga de la ambreaj. Mi-am dat seama ca nu era ajustat pentru mine, in sensul ca atunci cand esti cu el tras, incheietura trebuie sa fie dreapta. E un surub care ti-l ajusteaza. Am vazut un KTM cu ambreaj hidraulic si mi s-a parut foarte misto dar daca nu e hidraulic, incearca sa-l ajustezi in asa fel incat sa-l folosesti cu incheietura perfect dreapta.

    2. Dupa ce inveti sa strangi tare din burta o sa fie natural sa nu te mai lasi pe incheieturi ca altfel le distrugi. La capitolul asta, vezi daca nu cumva iti place mai mult un 600F4i decat un 600RR. Nu e la fel de performant insa nu stai ca pe ciment. Cand am vandut-o toti cei care erau interesati ziceau ca le place ca e mai confortabila decat RR-ul si are performante rezonabil de similare. Zic ca 2.8 secunde pana la 100km/h e destul de OK si prima treapta ajungea in zona rosie la 118km/h (18,000rpm parca).

    Enjoy ;)

    1. Merci de sfaturi, sorin, acum sa raspund pe puncte :)

      1) Pentru ca a fost prima oara cand m-am dat de capul meu, nu mi-era usor sa plec cum trebuie. Adica plecam lent, dar nu mi-a venit sa trag de acceleratie sa plec repede de tot ca dupa aia nu mai stiam cum s-o opresc (motiv pentru care in trafic am ratat niste semafoare pe portocaliu)

      2) M-am exprimat eu gresit. Pe mijloc, adica cat mai aproape de axul drumului sau daca sunt mai multe benzi fie pe cea din stanga, sau pe alta dar pe mijlocul ei cumva.

      3) Legat de spate, mi s-a spus ca daca se blocheaza poti sa faci un fel de opt si sa te doara rau.

      4) Cand ai viteza sa nu ti se desfaca picioarele, iar cand stai pe loc sa nu te relaxezi prea tare sa nu se lase prea multe pe o parte ca dupa aia poti sa-l scapi.

      5) Nu am prins ideea, cum adica sa il tii pe burta?

      6) De casca, ma uitam la cele de la Shoei ca am inteles ca’s foarte bune.

      1. O chestie care merita considerata (chiar daca pare a fi non-manly. Aici (pe vremea cand mi-am luat eu carnetul de moto) era limita la 250cc pentru learner/restricted si puteai sa-ti iei nelimitat doar dupa un an cand iti luai carnetul full.
        Imi aduc aminte ca muream dupa un 600-sport insa, in retrospectiva, consider ca a fost extrem de bine sa invat pe ceva mai mic, mult mai manevrabil si cu mai mult control. Cand m-am suit prima data pe 600 a fost natural, nu a trebuit sa ma lupt cu el. In primii 5,000-10,000km e destul de dificil si poate face invatatul mult mai usor pe ceva mai mic.
        Ca o nota amuzanta, la 250cc erau niste exceptii (Aprilia RS 250 si nu stiu ce honda cu fitil scurt in 2 timpi.

        Punctual:

        1. Oarecum ce ziceam mai sus

        2. Corect. Pe mine m-au invatat sa stau in spatele oglinzii laterale de la soferul din fata. Era putin ciudat citind carti americane ca trebuia sa translatez chestii, noi mergand pe stanga strazii ;)

        3. Da, daca ai blocat roata din spate e foarte probabil sa cazi. Este echivalentul franei de mana de la masina, daca vrei sa drift, blochezi roata din spate. Eu (dupa cum mentionam) faceam teste pe ud cu nimeni pe strada si incercam sa vad cand anume se blocheaza roata din spate. La viteze de 15-20km/h nu am cazut (evident, cand am simtit-o blocata i-am dat drumul instant). Pe uscat cred ca-i destul de dificil s-o blochezi dar din nou, exercitiu cu nimeni pe strada e sfant.

        Cu toate astea, scopul ei e s-o folosesti insa nu predominant, sa o ajuti pe cea din fata. In mersul de zi cu zi prin oras poti foarte bine sa folosesti exclusiv frana de fata. Insa daca ai nevoie de franare de urgenta, va fi mult mai eficient sa ajuti 25% cu spatele (pana la limita blocarii, extrem de important). Cei 25% pot face o diferenta semnificativa intre putin sange sau mai mult.

        4. Daca desfaci picioarele la viteza (si nu ai antrenament de yoga) e putin neplacut, da. Cu opritul conteaza foarte mult cat de inalt esti si cat de ridicata e motocicleta. Pentru incepator e foarte important sa ajungi cu ambele picioare jos si sa-l tii in balans. Daca nu ajungi cu ambele picioare jos iti va fi destul de dificil sa inveti si putin frustrant. Daca ai cizme aderente (cam toate sunt) e destul de dificil sa-l scapi pe o parte, nu m-as ingrijora prea tare.

        5. *din* burta (si putin din genunghi). Daca ai muschi buni in burta e foarte simplu, ii incordezi si ei fac totul. Suna ciudat insa in realitate e destul de intuitiv. Asta se aplica aproape in exclusivitate la super-sport, la un cruiser n-are nici o treaba.
        Asta iti salveaza si spatele si incheieturile. Majoritatea efortului trebuie sa-l faca muschii din burta. Sub 30km/h se face din incheieturi insa peste nu mai ai treaba cu ele.

        6. Din cate am inteles, unii oameni jura pe Shoei, altii pe Arai. Incearca ambele si vezi care ti se potriveste mai bine. De asemenea, incearca sa faci un test ride inainte s-o cumperi si noteaza 2 aspecte importante.

        6a. zgomotul la 100km/h (daca mergi mai mult de 30min la viteza asta e obligatoriu sa ai dopuri)
        6b. cat de mult te doare gatul cand te asiguri la 100km/h. Majoritatea castilor ieftine sunt lungi (nu rotunde) si atunci cand intorci capul la viteza simti or sa opuna rezistenta si te doare ingrozitor gatul.
        RX7-le care l-am avut eu era aproape rotund si nu simteam absolut nimic cand intorceam capul la viteza.

        Din cate se zice ARAI nu-s cele mai silentioase insa sunt al naibii de sigure in comparatie cu restul.

        1. Pe aici teoretic daca ai sub un an, trebuie sa pui o lamaie langa numar.

          Eu am luat permisul anul trecut prin Iulie, insa pana acum n-am avut timp de asta.

          Ai cumva link la vreun filmulet sau ceva explicatii grafice cu tinutul din burta? Tot incerc sa imi dau seama cum vine asta si nu imi iese :)

          Si cu asta de m-am dat a fost un pic “interesant” la inceput dar dupa aia m-am invatat.

          Din fericire pentru mine, m-am mai temperat un pic si probabil n-o sa incerc chestii suicidal chiar din prima :)

  3. More or less, exercitiile de ‘core strength’ sunt cele la care ma refer. Sau mai exact, cand stai pe scaun (sau canapea) si te ridici in picioare (fara ajutorul mainilor), simti cum se incordeaza muschii din burta ca sa te ridice.
    Similar de importanti sunt muschii de sus de la picioare care trebuie ‘ridicati’ in sus (miscarea de downward dog de la yoga atunci cand ridici de muschi in sus ca sa pui calcaiele jos mai usor).
    Legat de yoga, daca treci peste preconceptiile vestice legate de yoga si gasesti un instructor grozav care preda stilul Iyengar iti va salva spatele (lower back) care-l vei distruge altfel chiar si natural, fara ajutorul unui super-sport.

    Practic astea-s cele mai importante lucruri, sa nu te lasi pe maini la viteze de peste 30km/h (unde singurul lucru care trebuie facut e tinut gazul deschis si eventual franat daca vrei sa te opresti) si stanga dreapta se face din mijloc si partea de sus a picioarelor.
    Par sa fie extrem de multe rezultate dupa ‘motorbike wrist injuries’ si sunt destul de usor de evitat.

    De asemenea, iti strici spatele garantat daca incerci sa opresti o cadere la semafor. Daca pentru oricare motiv iti scapa la semafor, lasa-l sa cada. Daca incerci sa-l indrepti dupa ce a trecut de 30-35 de grade, iti strici spatele garantat.
    Eu am patit-o o singura data cu cazutul la semafor cand mi s-a prins pantalonul in suportul de picior (mi se parea ca arat stupid cu pantalonii bagati in cizme in consecinta ii lasam afara). A fost foarte ciudat in sensul ca m-am oprit, am dat sa pun piciorul jos care s-a oprit in suportul de pedala. Zbang, eram jos o secunda mai tarziu. Din fericire nu am avut timp si nici cum sa incerc sa-l prind ceea ce a fost super OK. In plus, caderea asta la orizontala nu cauzeaza nici macar o zgarietura fina, se va opri in ghidon si suportul de pedale.

    Insa toate astea sunt can can. Zambetul care iti apare intr-o dimineata senina cand pleci de la semafor si tragi tare de gaz este, dupa cum se zice, priceless.

    1. Trebuie sa studiez mai bine treaba cu muschii, ca abdomene tot am facut in ultima vreme :)
      Multumesc mult de sfaturi. O sa mai scriu daca mai am “aventuri din astea”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.