[geek stuff] juniper ex4200

Dupa vreo 2-3 luni de asteptare, ieri dupa-masa am primit jucarele noi care de data asta au luat forma a doua switch-uri Juniper EX4200-24T. Si cum ele au venit ieri cand tocmai plecam sa beau un suc si pana luni e mult, azi m-am dus ca geeku pana la birou sa ma joc cu ele :))

EX4200

Am facut si poze la switch ca chinezu pe toate partile, ca macar o data sa fiu si io primu la ceva, si anume primu gigel din tara asta care se joaca cu switch-uri de la Juniper. So here goes:

no images were found

Ce am primit eu este un EX4200 24T (24 x 10/100/1000 si 8 porturi PoE). Switch-urile in sine sunt foarte cool pentru ca au routing & switching engine separat bazat pe un PowerPC la 600Mhz si 1GB RAM, iar CF-ul este tot de 1GB sa poti tine pe el macar 2 versiuni de JunOS pentru rollback in caz de chestii nasoale.

Partea de Virtual Chasis este asemanatore cu stacking-ul de la Cisco 3750, numai ca in loc de 32Gbps pe stack, switch-urile de la Juniper au 128Gbps. Iar daca cumva distanta intre 2 switch-uri e mai mare de 4M si nu te poti folosi de cablurile speciale pentru VC, atunci poti folosi porturile de Uplink de pe switch pentru a face un Virtual Chasis, dar la viteze reduse (10GE sau 1GE in functie de ce module exista in porturile alea).

Ce m-a surprins placut a fost faptul ca dupa ce-am pornit primu switch si am butonat un pic prin el am zis sa vad si cum se face un Virtual Chasis am scos cablurile de interconectare din cutii, legat si al doilea switch, bagat in priza, asteptat sa buteze si sa se sincronizeze cu master-ul si gata, inca 24 de porturi la dispozitie. Fara sa setez absolut nimic. Totul plug & play.

Al doilea switch se vede ca un FPC separat, iar routing engine-ul se vede ca un al doilea RE. Porturile de pe fiecare switch se vad ca un PIC cu muuulte porturi ethernet. Ca sa salvezi configuratia pe ambele switch-uri e suficient un ‘commit syncrhonize’ si gata.

Switch-urile sunt full L3, stiu de RIP/BGP/OSPF/IS-IS (cu licenta separata pentru ele) si in urmatoarele release-uri de JunOS vor sti si full MPLS (except VPLS). Feature-urile respective sunt suportate in hardware, dar momentan Juniper e concentrat pe segmentul Enterprise. Dupa Enterprise va urma si segmentul Service Provider.

Switch-urile astea au si interfata web care arata foarte misto si poti configura cam tot ce-ar avea nevoie un network admin in mod uzual. Mai jos sunt screenshot-uri facute in interfata web si vreo 2 facute in CLI. O alta chestie cool e ca fiecare switch are cate un port dedicat pentru OoB management.

no images were found

Overall dupa ce m-am jucat 2-3 ore cu switch-urile sunt foarte impresionat si de cum arata (ca si asta e un aspect) si de ce stiu ele sa faca. Probabil o sa fiu si mai impresionat cand or aparea si feature-urile de Service Provider.

In urmatoarele saptamani o sa am de a face mai mult EX-urile astea si am in plan si cateva articole pe wiki despre cum se configureaza chestii uzuale si daca timpul permite si am si cu ce, poate si chestii mai avansate.

4 thoughts on “[geek stuff] juniper ex4200

  1. New toys :D!
    Vezi ca ai un hash de parola vizibil intr-un screenshot. Probabil stiai deja si era parola default and/or e salted dar nu strica sa mentionez ..just in case.

  2. In cazul clusterelor Cisco, pe command switch se creeaza un ACL CMP-NAT-ACL care nu permite traficul HSRP. Dupa o googlaiala rapida, n-am aflat care-i rostu` ACL-ului si n-am avut chef sa sap. Apare si pe Juniper ceva ACL dupa ce le stackuiesti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.